Home » Locomotorisch » Revalidatie na knieprothese
 

Revalidatie na knieprothese

 

Revalidatie na operatie van de knie

Revalidatie na operatie met een nieuwe knie
 • De revalidatie op de afdeling orthopedie gebeurt uiteraard multidisciplinair: chirurgen, verpleegkundigen, revalidatieartsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, sociale dienst en eventueel psycholoog werken samen in ťťn team om de patiŽnt optimaal te begeleiden.

  Doelstellingen van de revalidatie


  De doelstellingen van de revalidatie en de aanpak bij knieprothese zijn anders dan bij heupprothese. Bij deze revalidatie is de mobiliteitswinst van het geopereerde gewricht nu wel primordiaal. In de ziekenhuisfase is daarnaast de functionaliteit en de pijncontrole eveneens van groot belang.
  Een evenwichtige homeostase in de nieuwe knie bereiken we door na de operatie snel te starten met gedoseerde actieve oefeningen en deze geleidelijk op te drijven.

  Hoe?


  Daags voor de operatie krijgt de patiŽnt de mogelijkheid om een infosessie bij te wonen waar het verblijf van A tot Z besproken wordt. Daarna kan de kinesist dan een kniescore opstellen en krijgt hij zo een globaal beeld van de nieuwe patiŽnt.

  De eerste dag na de ingreep blijft de patiŽnt in bed en worden er voornamelijk circulatieoefeningen en statische quadriceps oefeningen aangeleerd. Daarnaast komen decubituspreventie en mobilisatie van het niet geopereerde been aan bod. De patiŽnt wordt in de namiddag in een rechtopzittende houding in bed geplaatst wanneer de fysische parameters dit toelaten.

  De tweede dag zal de patiŽnt enkele malen in de zetel zitten en actieve flexie oefeningen doen om het buigen van de knie op te starten. Het voordeel met actief mobiliseren door de patiŽnt zelf is dat de knie niet geforceerd wordt. Tevens zijn de voordelen van het vlug uit bed komen na een heelkundige ingreep reeds lang gekend.

  De derde dag krijgt de patiŽnt het stappen met 2 elleboogkrukken aangeleerd. Hij/zij wordt dan ook gestimuleerd om dit regelmatig te herhalen in de loop van de dag. Tevens worden de actieve flexie oefeningen nog eens herhaald.

  Vanaf de vijfde tot de negende dag wordt er met alle patiŽnten samen in groep geoefend in de kine zaal op het buigen en strekken van de knie. Aan het sportraam, op de pendelbank, in extensieposture, met manuele mobilisaties, ...

  De patiŽnt mag de afdeling verlaten om thuis of in het revalidatiecentrum verder te oefenen als hij/zij de geopereerde knie 90į kan plooien, volledig strekken, quadricepscontrole en natuurlijk een droge wonde heeft.
 •  
   
  Vragen? Commentaar?
  dr. Maarten Meirhaeghe
  St Lucaslaan 29
  8310 Brugge - Assebroek
  E-mail: Maarten.Meirhaeghe@stlucas.be
  Tel.: +32 50 36 50 30
  Fax: +32 50 36 50 33
  Openingsuren
  maandag tot vrijdag: 8u15 tot 18u45
  Privacy
  © Revalidatiecentrum AZ St Lucas Brugge 2014
  www.revalidatiecentrumazstlucasbrugge.be
   
  Route
  | Home | Nieuws | Rugschool en nekschool | Contact | Veelgestelde vragen | Links | Gastenboek
  Zoeken
   
  Raadplegingen
   
  Wie zijn wij?
  Artsen
  Kinesitherapie
  Ergotherapie
  Sociale Dienst
  Psychologie
  Secretariaat
   
  Consultaties
  Raadplegingen, onderzoeken en behandelingen
   
  Rugklachten en nekklachten
  DBC Active Spine Care
  Epidurale infiltratie
   
  Revalidatie
  Lymfedrainage
  Locomotorisch
  Neurologisch
  Ademhaling
  Oncologisch
  Pelvische reŽducatie
  Kinderplasschool
  Ergotherapie
   
  Tendinitis behandeling met bloedplaatjes
  Tendinitis behandeling met bloedplaatjes
   
  ESWT
  Extracorporele schokgolf therapie
   
  Osteoporose
  Osteoporose - Botontkalking
   
   afdrukken
   
  sitemap